Tarif de înregistrare anuală pentru domeniile „.ro”

Având în vedere programul legislativ al Guvernului pentru perioada 2017-2020 și lista priorităților legislative ale Guvernului României pentru prima sesiune parlamentară a anului 2017, ce prevede un proiect de lege privind administrarea Domeniului de Nivel Superior „.ro”, Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale a mandatat membrii Consiliului de Administrație ai Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) să anuleze hotărârea Consiliului de Administrație ICI cu privire la implementarea serviciului de înregistrare și mentenanță a domeniilor „.ro”.

În ședința Consiliului de Administrație al ICI de astăzi, 26 ianuarie a.c., Consiliul a decis anularea hotărârii anterioare cu privire la implementarea serviciului de înregistrare și mentenanță a domeniilor „.ro”.

Prin scrisoarea deschisă adresată Ministrului Comunicațiilor și Societății Informaționale, înregistrată cu nr. 505/25.01.2017 la Cabinetul Ministrului, un număr de 16 parteneri ROTLD au solicitat organizarea de consultări publice privind introducerea tarifului anual de mentenanță pentru domeniile „.ro”.

Din motive ce țin de stimularea economiei digitale precum și de buna funcționare a registrului domeniului de nivel superior, considerăm că este necesară reglementarea modului de administrare și funcționare a acestuia, în vederea asigurării unui cadru transparent, coerent și unitar care să stea la baza operării domeniului .ro în interes public.

Ținând seama de cele menționate, anunțăm următorul calendar privind consultarea publică.

Luni 30 ianuarie 2017 – publicarea pe website-ul MCSI a unui chestionar referitor la principiile ce vor sta la baza reglementării. Răspunsurile la întrebări și orice alt punct de vedere vor fi transmise prin intermediul chestionarului online până la data de 28 februarie 2017. Proiectul de lege va fi redactat de către un grup de lucru interinstituțional, pornind de la punctele de vedere primite.

În luna iulie, ministerul va publica spre consultare proiectul de lege. Proiectul va rămâne în consultare publică pentru cel puțin 30 de zile, timp în care ministerul va organiza cel puțin o dezbatere la sediul MCSI pe marginea proiectului de lege.

Urmare a procesului de consultare publică ministerul va prezenta forma finală a proiectului de lege în Guvern, în luna septembrie.

Actualizare 14.12.2017

ICI București a început campania de notificare către deținătorii de nume de domenii .RO cu privire la implementarea sistemului de mentenanță anuală, în data de 1 martie 2018.

Actualizare 2017-12-14:

Clarificări suplimentare privind notificarea din data de 14.12.2017

Ștergerea domeniilor .ro se efectuează în două moduri:

  • La solicitarea deținătorului dreptului de utilizare, conform procedurii de ștergere de pe site-ul RoTLD de la secțiunea Domenii.ro / „Stergere Domeniu .ro”
  • Automat, în urma neachitării contravalorii serviciului anual de mentenanță în termen de 90 de zile de la data expirării.
  • Începând cu luna ianuarie, RoTLD va pune la dispoziția deținătorilor de nume de domenii .ro un instrument prin care pot obține gratuit lista cu domeniile .ro atașate unei adrese de e-mail. Vă rugăm urmăriți site-ul www.rotld.ro.
  • Achitarea contravalorii serviciului de mentenanță va putea fi efectuată prin intermediul Registrarului (Partenerului RoTLD) la care este afiliat domeniul. Acesta se poate afla prin interogarea bazei WHOIS de pe site-ul www.rotld.ro.
  • Tariful serviciului de mentenanță este stabilit de fiecare Registrar. În cazul ICI, acesta va fi de 12 euro + TVA anual.
  • Tariful serviciului de mentenanță nu poate fi achitat înainte de 1 martie 2018.

sursa: rotld.ro

Leave a Comment

Cere oferta