Site web responsive sau versiune de mobile?

Numarul utilizatorilor cu acces nelimitat la internet pe dispozitivele mobile a crescut exponential in ultimii ani, prin urmare s-au modificat si asteptarile lor in ceea ce priveste aspectul unui site web pe telefon sau tableta.

Astfel se pune o noua intrebare: Site web responsive sau versiune dedicata de mobile?

Raspunsurile sunt destul de subiective si difera de la un expert la altul. Adaptarea site-ului la noile tendinte este obligatorie daca vrei sa-ti mentii clientii si sa atragi unii noi.

In functie de tipul site-ului se ia si decizia privind modificarile ce se vor aduce.

Astfel, daca ai un simplu site de prezentare a unui serviciu sau companie ori un blog o versiune responsive a site-ului este cea mai potrivita, nu implica costuri extra (toti developerii de web fac gratuit aceasta adaptare), nu ai doua panouri de administrare in care sa incarci continut de 2 ori, nu e nevoie de noi optimizari SEO.

Cu aceasta versiune vizitatorii tai nu vor intampina probleme la accesarea site-ului de pe dispozitivele mobile si vor obtine aceleasi informatii ca si la incarcarea site-ului pe desktop.

Daca ai un magazin online atunci lucrurile difera putin prin faptul ca are mai multe functionalitati decat un site de prezentare si un continut complex.

Prin urmare se recomanda crearea unei versiuni dedicate pentru mobile, iar daca magazinul este unul mare, destul de cunoscut si cu un volum considerabil de produse si tranzactii recomandam si crearea unei aplicatii mobile (vezi emag.ro)

O versiune dedicata de mobile presupune mai multe aspecte de luat in calcul:

  • mentenanta in doua locuri (pe ambele platforme, atat desktop cat si mobila),
  • optimizare pentru motoarele de cautare pentru ambele platforme,
  • actualizarea continutului in acelasi timp, pe ambele platforme (din doua panouri deadministrare),
  • un cost in plus pentru crearea site-ului mobil,
  • realizarea tuturor redirectionarilor astfel incat site-ul tau mobil (m.numesite.ro) sa se incarce automat tuturor celor care folosesc dispozitive precum: smartphone, tableta sau smart TV
  • efectuarea setarilor de SEO necesare astfel incat cautarile pe dispozitivele mobile sa afiseze varianta mobila si nu varianta desktop.

O versiune dedicata de mobile este recomadata si in cazul in care detii un blog cu mai mult de 50.000 vizitatori unici lunar si cu postarea a cel putin unui articol pe zi sau a unui site de stiri
datorita volumului mare de informatii si a multiplelor categorii de articole.

Desi poate ca la inceput numarul vizitatorilor care iti acceseaza site-ul de pe dispozitive mobile este unul mic este foarte important sa le acorzi atentia necesara si sa vii in sprijinul lor pentru a le facilita accesul la informatii.

Aceasta adaptare a site-ului web sa fie responsive denota si respect fata vizitatori si te pot diferentia de concurenta.

Indiferent ce tip de afacere ai, pe ce nisa iti doresti sa intri, cat de mare sau de mic este business-ul tau trebuie sa iei in calcul noile tendinte ale consumatorilor si sa te adaptezi rapid cerintelor pietei, in sens contrar poti pierde cu usurinta potentiali clienti si parteneri.

Mediul online este intr-o continua dinamica si prin urmare ai un avantaj major sa fii informat si cu un site web responsive.

Echipa noastra te poate ajuta sa-ti transformi site-ul in unul responsive sau sa iti creezi propria versiune dedicata de mobile.

Leave a Comment

Cere oferta